Hatha Yoga

De klassieke vorm van yoga waarin een evenwicht tussen inspanning en ontspanning centraal staat. In een hatha yogales wisselen dynamische en verstilde houdingen elkaar af. Er wordt geoefend vanuit een naar binnen gerichte aandacht. Door deze rustige, meditatieve houding is er ruimte om waar te nemen en te ontspannen in wat zich van binnen voordoet. Fysieke en mentale grenzen worden op een zachte manier opgezocht en verruimd, wat zorgt voor een groter, innerlijk draagvermogen en meer vitaliteit.

Hatha flow yoga

Zachte, dynamische hatha yogales waarbij de houdingen elkaar in een flow opvolgen. Afwisselend inspannende en ontspannende houdingen in een iets hoger tempo dan een reguliere hatha yogales. Hatha flow geeft een goede doorstroom van energie en helpt om makkelijker uit je 'uit je hoofd en in je lijf' te komen.

Vinyasa yoga

Bij deze vloeiende, dynamische en intensieve vorm van yoga wisselen verschillende houdingen elkaar af op het ritme van de adem. De voortdurende focus op adem en beweging brengt de aandacht gemakkelijk in het nu en maakt dat je meer af kunt gaan stemmen op je eigen energie en ritme. De nadruk ligt in deze les op dynamiek en fysieke inspanning: het vergroten van (innerlijke) kracht, concentratie en uithoudingsvermogen.
Vinyasa yoga is een aanrader voor als je meer fysieke uitdaging zoekt. Ook als je met veel onrust kampt (piekeren, onzekerheid, malende gedachten) kan deze vorm van yoga goed helpen om ‘uit je hoofd en in je lijf’ te komen omdat de wat zwaardere en dynamische oefeningen meer aandacht en inspanning vragen. Het opbouwen van fysieke kracht in afstemming met je adem verstevigt je innerlijke basis en werkt positief door in je zelfvertrouwen.

Yin Yoga

Bij deze zachte yogavorm, oefen je een serie zittende of liggende houdingen waarbij de spieren ontspannen blijven en waarbij je een lichte druk uitoefent op gewrichten en bindweefsel. Bij yin yoga worden de houdingen lang aangehouden, zo’n 3 tot 5 minuten. Het is als een meditatie in een yogahouding; je oefent aandachtig zijn en je openstellen voor wat zich van binnen voordoet. De weerstand die je tegenkomt ga je verzachten met behulp van de ademhaling. De houdingen stimuleren op zachte wijze het bindweefsel zoals banden en kraakbeen, waardoor het zich kan verstevigen en eventueel herstellen. Het bevordert een grote mate van beweeglijkheid in de spieren en gewrichten, stimuleert de meridianen (het openen van de dieper gelegen energiekanalen) en brengt de geest tot rust. Yin yoga is een goede tegenhanger voor de meer krachtige en actieve yogavormen.

Yoga & meditatie

Meditatie is, net als yoga, een techniek om tot een groter zelfinzicht te komen, om je bewust te worden van wat zich van binnen bij je afspeelt. Meditatie kan helpen om los te komen uit de stroom van gedachten die de aandacht vaak gevangen houdt en die je ervan weerhoudt om in het nu te zijn. Het laat je aandacht 'zakken' naar een diepere laag van bewustzijn waarin je meer in verbinding komt met jezelf, met wat je voelt en nodig hebt.
Misschien wel het belangrijkste aan meditatie is dat je kan zijn met wat er op dat moment in je leeft, zonder je ermee te bemoeien of over te oordelen. Dat kan van alles zijn: onrust, vreugde, verdriet, boosheid, stilte. Door een te zijn met wat is en met hoe je je werkelijk voelt, ontstaat er ruimte van binnen, meer verbondenheid en innerlijke rust. Meditatie is oefenen in aandachtig zijn en ontspannen in wat er is.

Yoga en meditatie
Tijdens deze combinatieles oefenen we aktieve hatha yoga om het lichaam op te warmen en de energie goed te laten doorstromen. Mentale onrust kan plaatsmaken voor een kalme, open aandacht. Soms werken we met thema's zoals het versoepelen heupen, rug of schouders. Ook oefenen we in het verdiepen van de adem en het bewust leren loslaten van spanning in je lijf. Je ontwikkelt inzicht in hoe jouw lichaam/geest werkt. De yoga draagt bij aan het vergroten van kracht, (geestelijke) stabiliteit en souplesse: o.a. met actieve en verstillende houdingen. Na een ontspanning eindigen we met 10 tot 15 minuten zit meditatie (zie het stukje hierboven over meditatie).

Hatha flow en Yin Yoga

Een combinatieles van dynamische hatha yoga en diep ontspannende yin yoga.

Een zachte, aktieve en heel toegankelijke les. Voor uitleg over Hatha en yin yoga zie hierboven.

 

Vinyasa & yin

Deze combinatieles geeft een mooi evenwicht tussen Yin en Yang; de krachtige en dynamische flow van de vinyasa yoga gaat over in de verstillende, meditatieve yin yoga. De dynamiek van de vinyasa yoga maakt dat je makkelijk uit je hoofd en in je lijf komt, zorgt op een toegankelijk wijze voor het opbouwen van kracht en uithoudingsvermogen en laat de energie weer vrijuit stromen. De zachte, diep stretchende yin yoga zorgt voor een meer ruimte en ontspanning op zowel fysiek als mentaal niveau

Pilates

Pilates is een effectieve trainingsmethode die spiergroepen tegelijk versterkt en rekt om het lichaam evenwichtig en soepel te maken. Uitgangspunten zijn: houding, stabiliteit, coordinatie, ademhaling en fokus op lichaam en geest. 

De methode Pilates is een mooie aanvulling op yoga, met name om meer kracht in het lichaam op te bouwen.

 

Het hele lichaam is bij Pilates betrokken maar je traint vooral je rompstabiliteit ofwel "core-stability", het corset van spieren rondom je rug, buik en bekken. Bij het uitvoeren van allerlei bewegingen (en yogahoudingen) heb je deze spieren nodig. Een stabiele, sterke kern vermindert de kans op blessures zoals bv rugpijn. 

Pilates & yin yoga

Combinatieles van core- versterkende Pilates met diep strechende en ontspannende yin yoga

Yin flow & meditatie

Vanuit een meditatieve aandacht breng je je aandacht dieper in het lichaam. Zowel verstild in yin houdingen alsook zacht en vloeiend bewegend van en naar een houding. Alles met respect voor wat het lichaam nodig heeft. De stilte in je meenemend van moment tot moment. Voel je gedragen in deze zeer zachte, vloeiende yin en meditatieles, waarin verdieping in jezelf het uitgangspunt is. Vanuit rust en een liefdevolle aandacht steeds de stilte weer opzoeken. Zowel in meditatie/ stilzittend alsook in beweging: volledig aanwazig zijn. zonder oordeel, eenvoudig in het hier en nu. 

Vinyasa yoga Basis

Vinyasa yoga met meer uitleg bij de houdingen, met een rustige opbouw, geschikt voor als je wilt beginnen met vinyasa of ashtanga yoga, of als je behoefte hebt aan meer uitleg.

Yoga Nidra

Yoga Nidra, ook wel 'slaap-yoga' genoemd, is een yogavorm waarbij je ontspannen ligt en begeleid wordt naar een meditatieve toestand die tussen slaap en waakzaamheid in komt.

In deze staat van bewustzijn, komt je lichaam (zenuwstelsel) in een totale ontspanning en wordt je geest gekalmeerd. De uitnodiging is om tijdens Nidra wakker te blijven en te luisteren naar de stem van de docent.

 

Het is als een reis door je lichaam en geest waarin je telkens in verschillende lagen terecht komt. Heling kan plaatsvinden op verschillende niveau's. Tijdens de les mag jij je 'sankalpa' (intentie) meenemen zodat je na de les meer gefocust, gereset en ontspannen bent. 

 


'If you begin to understand what you are without trying to change it, then what you are undergoes a transformation' J.Krishnamurti
Privacyverklaring
Webdevelopment: www.hugo-online.nu