Waarom yoga?

In een veeleisende maatschappij als de onze is er vaak weinig ruimte en aandacht voor jezelf. In de drukte van alledag zijn we vaak geneigd het contact met onszelf verliezen. Hierdoor zijn we gemakkelijk vatbaar voor spannings- en vermoeidheidsklachten. Of raken we soms ver weg van wat we werkelijk voelen, willen of zijn. 

 

Voor iedereen

Voor de een is yoga een methode om fysiek gezonder en fitter te voelen, om soepeler te worden of kracht op te bouwen.

Voor de ander is het een manier om meer rust en ontspanning te vinden en stress, onrust en piekeren te verminderen. 

Het kan ook een weg zijn naar een dieper inzicht in jezelf op spiritueel niveau. Een manier om het contact te herstellen met een diepere bewustzijnslaag in jezelf waarin je meer rust en verbondenheid (bezieling) kunt ervaren.

Yoga kan voor ieder wat betekenen omdat het doorwerkt en invloed heeft op alle lagen van zijn: fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel.

 

Bewustwording

Yoga brengt je terug bij jezelf. Het maakt je bewust van hoe je je voelt (emotioneel en fysiek); hoe je innerlijk reageert op de buitenwereld. Bijvoorbeeld hoe je lichaam  en energie door bepaalde emoties of gedachten kan verkrampen of blokkeren. Je leert met aandacht het lichaam te voelen, te bewegen, uit te rekken en bewust te ontspannen. Door het doen van oefeningen en het voelen van je lichaam in een yoga-houding, verruim je op een zachte en respectvolle wijze je grenzen. De rekbaarheid van je spieren wordt niet alleen groter, ook mentaal zul je merken dat je makkelijker gedachten die spanning veroorzaken zult herkennen en van je af kunt laten glijden. Je rekt jezelf uit, waardoor je energie weer vrijuit kan stromen en je aandacht zich meer kan openen. Je verruimt je bewustzijn en daarmee de kijk op jezelf en je omgeving.

 

Wanneer je een tijdje serieus yoga beoefent, zul je merken dat je op een bewustere manier in het leven komt te staan. Je leert jezelf kennen en vandaaruit je eigenheid en kracht ontwikkelen. Leven vanuit een bewuste houding naar jezelf toe, maakt dat je beter keuzes kunt maken die echt bij je passen. 

 

Waarnemen zonder oordeel

Yoga leert je waarnemen vanuit een open, aandachtige houding zonder oordeel. 

Vaak zijn we geneigd overal een oordeel over te hebben, vooral over onszelf. Dit roept (onbewust) spanning en onrust op en kan de werkelijkheid vertekenen. 

 

Wanneer je jezelf zonder oordeel waar kunt nemen, zul je merken dat je jezelf de gelegenheid geeft om te zijn wie je werkelijk bent en om geestelijk te groeien. Je geeft emoties de kans om ze te voelen en daarmee 'uit te laten razen' en hun verhaal te vertellen, zonder dat dit goed of fout is. Omdat je hierdoor minder emotionele balast mee hoeft te dragen, zul je met meer helderheid en rust met de realiteit om kunnen gaan. 

 

Door het accepteren (toelaten) en daarmee bewust los kunnen laten van emoties en gedachten die spanning of onrust veroorzaken, zullen zich minder blokkades in je lichaam vastzetten. Energie kan weer vrijuit stromen. Door jezelf te accepteren en te kunnen zijn met alles wat daarbij hoort, ontwikkelt zich van binnenuit ruimte en (zelf)vertrouwen.  

 

De fysieke kant

De positieve effecten die yoga op het lichaam heeft, zijn er voornamelijk de oorzaak van dat yoga in het Westen enorm populair is geworden.

Yogahoudingen (asana's) en oefeningen, gecombineerd met ademtechnieken, zijn erop gericht het lichaam gezond en veerkrachtig te maken, zodat het 'moeiteloos' wordt en geen belemmering in het dagelijks leven vormt. Een gezond, sterk en flexibel lichaam, dat makkelijk beweegt, vormt voor veel mensen de basis voor een prettiger leven.

 

Hoewel de meeste oefeningen gericht zijn op het verruimen van het lichaamsbewustzijn en het laten doorstromen van energie, zijn er veel meer positieve effecten zoals:

 

  • het toenemen van flexibiliteit van spieren en gewrichten
  • vergroten van spierkracht
  • een betere balans en concentratie
  • verbetering van de weerstand, door het stimuleren en harmoniseren van klieren en organen
  • een verbetering van het uithoudingsvermogen
  • een verdieping van de ademhaling
  • een verbetering van de bloedcirculatie

 

 'If you begin to understand what you are without trying to change it, then what you are undergoes a transformation' J.Krishnamurti
Privacyverklaring
Webdevelopment: www.hugo-online.nu